06 декември 2013

Катми

Продукти: /за 10 броя/

3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
1/2 кубче мая /20 гр/
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.ч. брашно

за намазване: 
1/2 пакетче масло /60гр/
4-5 с.л. олио

 

Приготвяне:

Размиваме маята във водата заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Оставяме я на топло да втаса...

След това в голяма къпа разбиваме с миксер яйцата, прясното мляко и солта. Добавяме втасалата мая и брашното и разбъркваме отново. Трябва да се получи смес с консистенцията на боза. Покриваме купата с кърпа и я оставяме на топло за 40 минути...

След втасването сместа е удвоила обема си...

Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Загряваме сач или тефлонов тиган. Намазваме с масло сача и изсипваме 1 черпак от тестото. По повърхността се получават дупки. След като повърхността на катмата изсъхне я намазваме с масло и обръщаме от другата страна...

Печем за 1-2 минути от всяка страна...

Сервираме ги със сладко или сирене...

Добър апетит!