23 януари 2014

Портокалов сладкиш с грис

Продукти:

2 яйца
6 с.л. масло
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. грис
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. настъргана портокалова кора 

за глазурата: 
1/2 ч.ч. захар
1 портокал нарязан на шайби
сока от 1 портокал
филирани бадеми
 

Приготвяне:

Разбиваме яйцата заедно със захарта и портокаловата кора. След като станат на пухкав крем, добавяме маслото, брашното, гриса и бакпулвера. Разбъркваме с миксер...

 Оставяме тестото настрани и започваме за приготвяме глазурата. В малък съд слагаме 1/2 ч.ч. захар и сока от 1 портокал. Загряваме на котлона, докато захарта се стопи. След това пускаме вътре резените портокал. Варим ги в захарния сироп 6-7 минути и оттегляме съда от котлона...

Застиламе дъното на тавичка с диаметър 22 - 24 см. с хартия за печене, намазваме с мазнина и поръсваме с брашно. Изсипваме тестото и го заглаждаме. Изваждаме резените портокал от сиропа и ги слагаме върху тестото...

Печем на 190 градуса до зачервяване /около 15 минути/. Изпеченият сладкиш оставяме да се охлади напълно...

Връщаме захарният сироп на котлона и бъркаме, докато се сгъсти...

Намазваме сладкиша отгоре със сгъстения сироп. С малка лъжичка слагаме и върху портокалови резени, за да им придадем блясък. Между тях поръсваме с филирани бадеми.
Да Ви е сладко!