25 януари 2014

Сладкиш с банани и шоколадова глазура

Продукти: /за 8-10 порции/

2 яйца
100 гр. захар
1 ванилия
50 мл. олио
75 мл. вода
1 ч.л. бакпулвер
150 гр. брашно
50 гр. натурален шоколад

за глазурата: 
2 банана
3-4 с.л. ликьор или ром
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад
100 гр. млечен шоколад
шепа нарязани на едро орехи 


Приготвяне:


Разбиваме яйцата заедно със захарта и ванилията. След като станат на пяна добавяме водата, олиото, брашното и бакпулвера. Накрая слагаме и настърганият шоколад...

Застиламе тавичка с /диаметър 20-22см./ с хартия за печене. Намазваме я с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме тестото и печем на 175 градуса до готовност...

Докато блата изстива, приготвяме глазурата. Затопляме сметаната на котлона и я оттегляме настрани. Слагаме вътре двата вида шоколад и бъркаме, докато се разтопят.
Оставяме глазурата да се охлади. За да стегне по-бързо може да я сложите в хладилник или фризер за десетина минути... 

Поръсваме блата с 2-3 с.л. ликьор. Нарязваме бананите половина по дължина, след това на 3 и ги подреждаме върху блата...

Изваждаме глазурата от хладилника преди да се е втвърдила напълно. Трябва да се е сгъстила като крем, за да можем да намажем сладкиша без да се разлива.
Разпределяме шоколада върху бананите. Върху шоколада поръсваме с орехи...

Слагаме сладкиша в хладилника за един час, за да може глазурата да се стегне напълно...

Специални благодарности на Цвети за рецептата!