29 януари 2014

Бейгълс / Варени гевречета/

Продукти: /за 12 броя/

320 гр. бяло брашно
150 мл. прясно мляко
25 гр. масло
21 гр. жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
семена за поръсване


 

Приготвяне:


Затопляме леко млякото и в него разтваряме маята, заедно със захарта. Добавяме 2 с.л. брашно и оставяме да втаса. След това пресяваме брашното заедно със солта. Към него добавяме втасалата мая, разтопеното масло 1 яйце и 1 жълтък. Оставяме 1 белтък настрани, с който ще намажем гевречетата преди печене. Замесваме гладко тесто и го оставяме на топло, покрито с кърпа за 40 минути. Когато удвои обема си го разделяме на 12 топки. Подреждаме ги в тава, покриваме ги с кърпа и оставяме да втасат отново...

След като удвоят обема си, с пръсти правим дупки в средата и внимателно оформяме гевречета...

В тенджера слагаме 1.5 л. вода.. След като заври пускаме бейгълсите в тенджерата. Варим ги 1 минута...

Подреждаме ги в тава върху хартия за печене. Намазваме ги с белтък и поръсваме със семена...

Печем на 220 градуса до зачервяване /около 15 минути/. След като ги извадим от фурната ги напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа.
Сервираме ги със сладко или топено сирене. Също така можете да ги използвате и за направата на сандвичи. Достатъчно вкусни са и само с масло...