31 януари 2014

Баварски крем с ягоди

Продукти: /за 6 порции/

150 мл. прясно мляко
3 жълтъка
60 гр. захар
1 п. желатин /10 гр./
1 прах ванилия 
200 гр. ягоди /може и отцедени от компот/
200 мл. сладкарска сметана



 

Приготвяне:

Слагаме половината от захарта в прясното мляко и го кипваме на котлона. В купа разбиваме жълтъците с останалата захар и ванилията, докато станат на пяна. Изсипваме горещото мляко при жълтъците, като бъркаме енергично. Слагаме купата на водна баня и бъркаме непрекъснато, докато крема се сгъсти. Когато е готов го оттегляме от котлона и оставяме настрани да изстине. 
През това време пасираме ягодите. Накисваме желатина в 3-4 с.л. вода и след като набъбне го разтопяваме на водна баня.
Изсипваме ягодите и желатина в купата при яйчения крем и разбъркваме...

В друга купа разбиваме сметаната и я прибавяме към крема...

Готовият крем разпределяме в чашки и слагаме в хладилник за около 2 часа...

Да Ви е сладко!
Източник на рецептата: "Кулинарна библия"