01 февруари 2014

Хляб "Панда"

Продукти:

1 цял сварен морков
1 яйце за намазване


за бялото тесто: 
220 гр. брашно
1 и 1/3 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
120 мл. вода
1 ч.л. масло

за черното тестото: 
102 гр. брашно
2/3 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
70 мл. вода
1 ч.л. масло 


Приготвяне:  

Рецептата е от Youtube. В клипа подробно е обяснено как се "сглобява" хляба, така че да се получи панда. Рецептата във видеото е за сладък хляб със сушени плодове.
Аз реших да намаля количеството захар, да махна плодовете и да го направя в солен вариант. Вижте клипа, за да добиете представа за рецептата, след това ще Ви предложа и моят вариант.
Започваме приготвянето на соленият хляб "Панда". 
Замесваме бялото и черното тесто според продуктите по-горе. /Не тези от клипа!/
Слагаме ги в две купи и ги покриваме с готварско фолио. Оставяме ги на топло за 1 час. След това разделяме черното тесто на 2 топки по 40 гр. /за очите/, 2 топки по 50 гр. /за ушите/ и 1 топка от 10 гр. /за нос/.
Бялото тесто разделяме на 1 топка от 250 гр. /за лицето/, 2 топки по 30 гр. /за разстоянието под и над носа/ и 1 топка от 40 гр. /за слепоочието/... 
Правим всички топки от черното тесто на 'фитили' с еднаква дължина. Правим фитил и от топка бяло тесто, която е 40 гр. /за слепооочието/...
Ето как се подреждат елементите:
Голямата топка бяло тесто се разточва на правоъгълник със същата дължина като фитилите. Слагаме разточеното тесто върху хартия за печене. Нарязваме свареният морков на плоски ленти и ги подреждаме в средата на правоъгълника. /снимка 1/ Целта е да използваме оранжевият цвят на моркова за уста на пандата. След това вземаме двете топки бяло тесто, които са по 30 гр.. Разточваме ги на същата дължина като правоъгълника и с дебелина 2см. /снимка 2/ Слагаме едната разточена лента върху морковите. Върху нея слагаме тънкия фитил черно тесто /който е предвиден за нос - снимка 3/. Черния фитил покриваме с втората разточена лента бяло тесто /снимка 4/...
Следващата стъпка е да сложим белия фитил тесто. От двете му страни слагаме двата по-тънки фитила /които са за очите - снимка 5/. Загръщаме краищата на тестото навътре и внимателно притискаме краищата, за да се слепят. /снимка 6/ Отгоре слагаме двата по-дебели фитила, които са за уши. /снимка 7/...
 Загръщаме хартията за печене навътре и защипваме двата края един за друг. Целта е да не се загуби формата по време на втасването. Оставяме го така за 30-40 минути...
 Намазваме отгоре с разбито яйце. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, до зачервяване...
След като се охлади го разрязваме...