13 февруари 2014

Шоколадов венец с ягоди

Продукти:

за сладкиша: 
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
5 с.л. какао
1 бакпулвер /10 гр./
1 и 1/2 ч.ч. брашно

за плънката: 
1 крем Оле ванилия /на д-р Йоткер, може да използвате и Paradies creme/ 
300 мл. студено прясно мляко
6-7 ягоди

за глазурата: 
1 натурален шоколад /90 гр./
2 с.л. масло
50 мл. прясно мляко

Приготвяне:

Разбиваме яйцата заедно със захарта, докато станат на пяна. След това добавяме маслото и прясното мляко. Накрая прибавяме брашното, какаото и бакпулвера. Получената смес изсипваме в кексова форма /от тези с дупка по средата/, която сме намазали с мазнина и поръсили с какако. Печем на 180 градуса до готовност. Изпеченият сладкиш оставяме да се охлади. След това го разрязваме на 3 равни части /блата/.
Разбиваме крема Оле с прясното мляко. Взимаме най-долната част от сладкиша и я намазваме с половината от крема. Върху него слагаме нарязани ягоди. Отгоре слагаме вторият блат от сладкиша и останалия крем и ягоди. Най-отгоре слагаме и третият последен пласт от сладкиша...

Накрая приготвяме глазурата. На водна баня разтопяваме шоколада и маслото, като към тях прибавяме и 50 мл. прясно мляко. Разбъркваме докато получим гладка и лъскава смес, която изсипваме върху сладкиша. Отгоре украсяваме с цели ягоди...