29 март 2014

Ашуре

Продукти: /за 5-6 порции/

1 ч.ч. жито за варене
6 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. захар
2 ванилии
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. едро смлени орехи
2-3 с.л. брашно размито с 1/2 ч.ч. вода
3 с.л. розова вода 


 

Приготвяне:

В тенджера слагаме житото и водата. Оставяме го за няколко часа, за да може житото да омекне. /Най добре е да накиснете житото от вечерта и да го сложите в хладилник, така на сутринта ще е готово за варене./
В купичка накисваме и стафидите с малко вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги така за 1 час.
След това слагаме тенджерата на котлона и варим житото, като разбъркваме от време на време за да не загори. Когато зърната за напълно сварени оттегляме тенджерата от котлона. Отделяме 1 ч.ч. от свареното жито и го оставяме настрани. Ако водата е извряла добавяме 1-2 чаши вода към останалото жито и го пасираме леко. Не трябва да става на гладка каша, а само да се раздробят зърната. Връщаме съда на котлона, добавяме стафидите, ванилията, захарта, отделената чаша сварено жито и размитото брашно. Бъркаме 3-4 минути, докато сместа се сгъсти...

Махаме тенджерата от котлона и добавяме розовата вода и орехите...

Разпределяме ашурето в чашки или купички и прибираме десерта в хладилник.
Да Ви е сладко!