17 март 2014

Käsekuchen - немски сладкиш с извара

Продукти: /за форма с диаметър 22 см./

за основата: 
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
100 гр. меко масло
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. бяло брашно

за пълнежа: 
3 яйца
2/3 ч.ч. захар
1 ванилия
1 нишесте ванилия
50 мл. олио
500 гр. обезсолена извара
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
настъргана кора от 1/2 лимон
 


Приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. В купа смесваме яйцето, захарта и маслото. Добавяме бакпулвера и брашното и замесваме с ръце. Взимаме разкопчаваща се форма за торта с диаметър 22-24 см. Изрязваме кръг от хартия за печене и покриваме дънотото на формата. Покриваме стените и дъното на формата с тесто, като го притискаме внимателно с пръсти. /Ако нямате такава форма може да направите сладкиша и в обикновена тавичка, но трябва да внимавате при изваждането на сладкиша./
След това се заемаме с приготвянето на пълнежа. Разбиваме яйцата заедно със захарта. Добавяме олиото, ванилията, настърганата кора от лимон, нишестето, прясното мляко и изварата. Разбъркваме хубаво с миксер. Изсипваме течната смес във формата...

Слагаме сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След това намаляваме фурната на 175 градуса и печем докато се зачерви леко отгоре /около 35-40 минути/. Когато сладкиша се изпече изключваме фурната, но без да я отваряме. Ако отворите веднага фурната сладкиша ще се напука и ще спадне. Изчакваме така 10 минути, след което открехваме леко вратата на фурната и оставяме сладкиша да изстине напълно заедно с нея. 
Накрая го изваждаме внимателно от формата /или тавичката/ и го прибираме в хладилника...

Сервираме с чаша кафе или капучино... 

Рецептата е взаимствана от тук: Käsekuchen /supichka.com/