28 април 2014

Солени "орехчета" с маслинова паста

Продукти: /за около 40 броя/

за тестото: 
2 яйца
1 ч.л. сол
2 с.л. суха чубрица
1 ч.л. бакпулвер
60 мл. олио
3 ч.ч. бяло брашно
вода, колкото поеме /около 80-100 мл./

за маслиновата паста:
1 ч.ч. маслини /без костилки/
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
2 с.л. настърган пармезан /по желание/
1/2 филия хляб 


Приготвяне:


От посочените продукти замесваме твърдо тесто. От него оформяме топчета малко по-големи от лешник. Слагаме ги в пресата за орехчета и изпичаме тестените черупки. Ето така изглеждат току що извадени от формата. След като изстинат внимателно изрязваме излишното тесто...

Маслините слагаме в блендер, заедно с кашкавала и хляба. Смиламе ги и ако е необходимо добавяме няколко лъжици вода, за да се получи лепкава смес...

Пълним черупките с получената маслинова паста...

И ги слепваме две по две...

Хубавото е, че след като ги слепите могат да се консумират веднага. В началото са хрупкави. Ако престоят започват да омекват. Идеални са за мезе на бира или вино...