13 юни 2014

Еклери

Продукти:

/за 14 големи еклера или 30 малки/

2/3 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. масло + олио /равни части/
щипка сол
1 ч.ч. бяло брашно
4 яйца /със стайна температура/
крем по избор / с който да ги напълните /




Приготвяне:

В малка тенджера загряваме водата, заедно с маслото, олиото и щипка сол. Добавяме брашното и бъркаме 5 минути с дървена лъжица. Тестото трябва да стане на топка и да се отдели от стените на съда...

Оттегляме тестото от котлона и го оставяме да се охлади за 7-8 минути. След това започваме да добавяме едно по едно яйцата, като продължаваме да бъркаме с дървената лъжица...

Получената смес шприцоваме върху хартия за печене. Можете да направите големи продълговати еклери или малки кръгли. Печем ги в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност...

Оставяме ги да се охладят върху решетка...

Пълним готовите еклери с крем по избор. В случая аз ги напълних с течен шоколад. Украсата също може да бъде както шоколад, така и сметана.
Да Ви е сладко!