30 август 2014

Takoyaki / Japanese Octopus Balls /

Продукти:

1 яйце
200 гр. бяло брашно
1/2 ч.л. сол
щипка захар
1/2 ч.л сух кориандър
1 с.л. соев сос
1 ч.л. бакпулвер
800 мл. вода
1 кубче бульон 

за плънката:
2-3 стръка пресен лук
100 гр. октопод от консерва /или някаква риба по избор/

за гарниране:
кетчуп
пресен магданоз

Най-важното е да имате специален тиган за Takoyaki. Можете да си го поръчате от Ebay.com или Amazon.com. А сега нека преминем към рецептата:





Приготвяне:


Предварително кипваме водата и в нея разтваряме пилешкия бульон. Оставяме го да изстине. След това в голяма купа разбиваме яйцето. Към него добавяме изстиналия бульон, солта, захарта, соевият сос, бакпулвера, кириандъра и брашното. Разбъркваме всичко с телена бъркалка...


Подготвяме плънката. Оригиналната рецепта е с октопод, но тъй като не успях да намеря, го заместих с риба от консерва. Накъсваме рибата на малки късчета и нарязваме лука...

Пристъпваме към същинската част. Загряваме тигана и намазваме с олио...

Пълним формичките със тесто. Във всяко кръгче слагаме по малко риба и лук. Печем на умерен огън...

С дървена клечка /от тези, които се използват за шишчета/, започваме да обръщаме внимателно кръгчетата. Ако е необходимо доливаме малко от тестото, за да се поличи хубаво оформен кръг. Въртим ги, докато се изпекат равномерно от всички страни.
В този видеоклип , можете да видите нагледно как се приготвят. Именно тази рецепта ползвам и аз, но с малки промени...

Подреждаме 'топчетата' в чиния. Поръсваме ги с кетчуп и ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!