29 ноември 2014

Родопски пататник на тиган

Продукти: /за 1 порция/

3-4 средни картофа
1/3 ч.ч. натрошено сирене
3 с.л. сух джоджен
1/2 глава лук
1 яйце
черен пипер
сол
2 с.л. олио





Приготвяне:

Настъргваме картофите на ренде и ги посоляваме с малко сол. След 1-2 минути изстискваме с ръце водата от картофите и ги слагаме в купа. Към тях добавяме нарязаният на ситно лук, натрошеното сирене, яйцето, джоджена и черният пипер. Разбъркваме всичко много добре...

Пускаме котлона на степен малко над средната. Пататникът не трябва да се пече в силно загрят тиган, защото ще остане суров отвътре. Затова препоръчвам да се готви на умерена температура.
Загряваме тиган с незалепващо покритие. Намазваме го с 1 с.л. олио и изсипваме картофената смес. Внимателно притискаме с вилица. Похлупваме с капак и оставяме да се пече за няколко минути, докато се зачерви отдолу...

С помощта на чиния обръщаме пататника да се запече и от другата страна, като намазваме отново тигана с 1 с.л. олио...

Нашето бързо, вкусно и традиционно ястие е готово.
Добър апетит!