25 май 2016

Брецели / Brezeln /

Продукти: /за 10 броя/

500 грама бяло брашно
30 гр. меко масло
10 гр. сол
20 гр. жива мая (1/2 кубче)
250 мл. студена вода

Необходими са ни още:
1 л. вода
1 с.л. сода бикарбонат
морска сол за поръсване 

 
Приготвяне:

От посочените продукти замесваме еластично тесто, което оставяме да "почине" за 5-10 минути...

След това разделяме тестото на 10 равни части, горе-долу по 80 грама. С ръце оформяме дебели фитили от тестото...

Изтъняваме фитила с ръце, като в средата оставяме малко по-дебела част. Това е така нареченото "коремче" на брецела, което ще получи хубава пукнатина и загар по време на печенето...

Преплитаме двата края...

... и ги загръщаме навътре. Притискаме внимателно с пръсти двете връхчета тесто, така че да се залепят добре.
След като оформим всички брецели, ги прибираме в хладилник за около половин час (или докато се стегнат)...

Когато това стане, кипваме 1 литър вода и към него добавяме 1 с.л. сода бикарбонат. Намаляваме котлона на средна степен. Пускаме във врящата вода брецелите един по един за около 20 секунди...

Изваждаме брецелите и ги слагаме директно върху хартия за печене и ги поръсваме с морска сол. С остър нож правим повърхностен разрез по дължина на дебелата издутина (коремчето) на брецела...

Важно е да печем брецелите в силно загрята фурна. Максимума на моята фурна е 270 градуса, изпекоха се за около 8 минути.
Добър апетит!


Източник: Brezeln backen