Торта с круши, розе и яйчен ликьор

Продукти: /за торта 26 см./

за блата: 
6 яйца
150 гр. захар
45 гр. царевично нишесте 
80 гр. брашно
60 гр. разтопено масло
щипка сол
ванилия

за крема:
5 жълтъка
60 гр. пудинг на прах ванилия
90 мл. яйчен ликьор
200 мл. вино "Розе" 
250 мл. вода
90 гр. захар
200 гр. марципанова маса

за декорацията:


1 компот от круши
1 п. желатин 
2 с.л. захар 
1/2 ч.ч. едро смлени бадеми 

Приготвяне:


 Започваме с приготвянето на блата. В голяма купа разбиваме яйцата заедно със захарта и ванилията. Добавяме щипка сол, брашното и царевичното нишесте и отново разбъркваме. Накрая слагаме разтопеното масло и разбъркваме добре сместа. Изсипваме в тавичка или форма за торта с диаметър 24-26 см., като предварително сме сложили хартия за печене на дъното и сме намазали формата с масло. Блата се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30 минути.След като е готов го оставяме да изстине напълно. Когато блата е напълно студен, можем да започнем с приготвянето на крема.
Снимка 1 - в малка тенджерка слагаме виното, водата, захарта и марципана. Пускаме котлона на средна степен и бъркаме докато сместа започне да ври и марципана се разтвори. Трябва да се получи гладък крем.Оттегляме го от котлона и преминаваме към снимка 2. В купа разбиваме жълтъците с пудинга и яйчния ликьор. Внимателно добавяме от горещия крем, като бъркаме непрекъснато. Цялата смес прехвърляме в тенджера и връщаме на котлона - снимка 3. Бъркаме непрекъснато, докато крема заври. Махаме готовия крем от котлона. Разрязваме внимателно блата на две равни части...

 Половината от крема слагаме между блатовете, другата  половина разпределяме отгоре върху тортата. Слагаме я в хладилника за 1 час, за да може крема да се стегне.
След час изваждаме тортата от хладилника и можем да започнем с декорацията.
Отцеждаме крушите от компота и ги нарязваме на филийки. Подреждаме внимателни крушите върху повърхността на тортата. Отстрани полепваме натрошени бадеми.
Разтваряме желатина в 100 мл. вода и добавяме 2 с.л. захар. След като набъбне го разтопяваме на водна баня или в микровълновата за около 10 секунди. С помощта на четка глазираме крушите. Връщаме тортата обратно в хладилника за още половин час.

 Да Ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации