Bienenstich - Немски сладкиш с мед, сметана и бадеми
Продукти: /8-10 порции/
за закваската:
2 с.л. захар
1/2 кубче жива мая
3 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. брашно
за блата:
50 гр. захар
щипка сол
300 гр. брашно
100 гр. меко масло
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
за бадемовия топинг:
100 гр. филирани бадеми
3 с.л. мед
40 гр. масло
2 с.л. прясно мляко
за крема:
400 мл. сладкарска сметана /неподсладена/
1 п. пудинг на прах ванилия
300 мл. прясно мляко
1 п. желатин
1 п. ванилена захар
6 с.л. захар
Приготвяне:
за закваската:
2 с.л. захар
1/2 кубче жива мая
3 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. брашно
за блата:
50 гр. захар
щипка сол
300 гр. брашно
100 гр. меко масло
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
за бадемовия топинг:
100 гр. филирани бадеми
3 с.л. мед
40 гр. масло
2 с.л. прясно мляко
за крема:
400 мл. сладкарска сметана /неподсладена/
1 п. пудинг на прах ванилия
300 мл. прясно мляко
1 п. желатин
1 п. ванилена захар
6 с.л. захар
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на закваската за блата. В купичка разтваряме маята, заедно с прясното мляко, захарта и брашното. Оставяме купичката на топло за около 10-15 минути, докато маята се активира...
След това започваме приготвянето на тестото за блата. В голяма купа разбиваме яйцето, заедно със захарта, прясното мляко и щипката сол. Добавяме закваската, мекото масло и брашното. Тестото оставяме на топло за 1ч и 30 минути, за да втаса...
Следващата стъпка е да разпределим втасалото тесто в тавичка с диаметър 24-26 см.
Стремим се тестото да е равномерно разстелено в тавата. Оставяме блата да почине за още 30 минути...
Стремим се тестото да е равномерно разстелено в тавата. Оставяме блата да почине за още 30 минути...
През това време приготвяме бадемовия топинг. Разтопяваме маслото, заедно с меда и прясното мляко и добавяме бадемите...
Готовата смес разпределяме върху тестото. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, на най-долното ниво...
Тук е момента да започнем и подготовката за крема. Докато чакаме блата да се изпече, можем да сварим пудинга и да го ставим да се охлади.
Първо загряваме на котлона 300мл прясно мляко. Към него добавяме 3 с.л. захар и пудинга на прах. Бъркаме, докато сместа се сгъсти. Готовият пудинг оставяме на изстине в хладилника.
Тук е момента да започнем и подготовката за крема. Докато чакаме блата да се изпече, можем да сварим пудинга и да го ставим да се охлади.
Печем блата, докато бадемите придобият златист цвят.
Готовият блат оставяме във формата за печене, докато напълно изстине. След това внимателно го разрязваме на две равни части...
Готовият блат оставяме във формата за печене, докато напълно изстине. След това внимателно го разрязваме на две равни части...
Продължаваме с приготвянето на крема.
Разбиваме сметаната с 3 с.л. захар и ванилената захар. Добавяме студения пудинг към сметаната. Пакетчето желатин накисваме в 50мл. вода и го разтопяваме на водна баня или за няколко секунди в микровълновата. Добавяме разтопеният желатин към крема и разбъркваме добре.
Изсипваме крема върху долната половина от блата...
Разбиваме сметаната с 3 с.л. захар и ванилената захар. Добавяме студения пудинг към сметаната. Пакетчето желатин накисваме в 50мл. вода и го разтопяваме на водна баня или за няколко секунди в микровълновата. Добавяме разтопеният желатин към крема и разбъркваме добре.
Изсипваме крема върху долната половина от блата...
Горната част от блата /тази с бадемите/ разрязваме предварително на 8 или 10 парчета. Подреждаме парчетата внимателно върху крема. По този начин ще режем по-лесно сладкиша, когато го сервираме и ще имаме правилни и добре изглеждащи парчета...
Хубаво е сладкишът да престои няколко часа в хладилник, преди да го сервираме.
Да Ви е сладко!
Да Ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар