07 август 2017

Бургери с телешко месо

Продукти: /за 4 бургера/
700 гр. телешка кайма
сол 

черен пипер
4 резена кашкавал
1 глава лук
4 листа зелена салата
1 домат
кетчуп, майонеза или друг сос по избор


за хлебчетата:
200 мл. прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
320 гр. бяло брашно

1 с.л. олио
1 белтък
1 с.л. сусам

Приготвяне:

Първо се заемаме с приготвянето на питките за бургерите.
Затопляме прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта. В купа пресяваме брашното заедно със солта и добавяме млякото. Сипваме 1 с.л. олио и започваме да месим тестото. Готовото тесто оставяме на топло, покрито с кърпа за 1 час.
След 1 час, тестото почти e увеличило обема си три пъти. Разделяме го на 4 равни части и оформяме плоски кръгли хлебчета. Покриваме ги с кърпа и оставяме да втасат за около 2 часа. Когато хлебчетата са втасали, загряваме фурната на 220 градуса. Намазваме питките с разбит белтък и ги поръсваме със сусам...

Печем 13-15 минути, до златисто. Готовите хлебчета оставяме да се охладят напълно...

Ето, че е време да пристъпим и към същинската част. От каймата оформяме 4 плоски кюфтета, малко по-широки от питките. При печенето те ще се свият и целта е да се получат кюфтета с размер еднакъв с питките. Така оформените кюфтета поръсваме със сол и черен пипер от двете страни и ги печем на скара или грил-тиган. Лукът нарязваме на шайби и го запичаме леко...

Обръщаме кюфтетата от двете страни няколко пъти, като малко преди да ги махнем от котлона слагаме по един резен кашкавал върху всяко кюфте. Когато кашкавалът се разтопи махаме тигана от котлона и започваме да сглобяваме бургерите...

Разрязваме питките и ги намазваме със сос по избор. В моя случай това е смес от майонеза, кетчуп, горчица и малко къри. Но това е въпрос на вкус.
Най-отдолу слагаме по едно голямо и хубаво листо зелена салата. Върху него слагаме кюфтето...

Върху кюфтето слагаме запечения лук и нарязаният на шайби домат. Най-отгоре слагаме другата половина от хлебчето...

Ще се радвам да опитате да ги приготвите сами. Наистина вкусът няма нищо общо с това, което предлагат по заведенията. :)