Кулайда - чешка гъбена супа

Продукти: /за 6 порции/

1 глава лук
250 гр. гъби /печурки или горски гъби/
3 средно големи картофа
2 с.л. олио
1 с.л. масло
3 с.л. брашно
150 гр. кисело мляко
100 мл. готварска сметана
1/2 връзка копър
2 яйца
сол
черен пипер
дафинов лист

6 поширани яйца за сервирането на супата, по едно за всяка порция


Приготвяне:


Нарязваме лука на дребни кубчета и го задушаваме в 2 с.л. олио /снимка 1/. След като лукът стане прозрачен, добавяме нарязаните на филийки гъби. Тук е момента да уточня, че можете да използвате всякакви гъби. Както обикновени печурки, така и кладница, пачи крак или манатарки. Или пък може да ги комбинирате. В този случай използвах печурки с малко манатарки. Важно е да отбележа, че можете да използвате и сушени гъби, но предварително трябва да ги накиснете за няколко часа във вода.
Когато и гъбите поомекнат се добавят нарязаните на кубчета картофи, солта, дафиновият лист и половината копър. Заливаме с около 1л - 1,200л  вода и оставяме супата да ври на тих огън, докато картофите омекнат. /снимка 3/
Когато това стане, преминаваме към последния етап от приготвянето на супата - а именно приготвянето на застройката. В купа смесваме киселото мляко, брашното и малко черен пипер. Получената каша изсипваме в тенджерата и разбъркваме енергично. След това чукваме двете яйца директно във врящата супа и веднага разбъркваме хубаво. Целта е яйцето да стане на 'конци'. Накрая добавяме сметаната и останалият копър. Тук е момента да коригирате гъстотата на супата и ако я обичате по-рядка можете да добавите още малко вода. /снимка 4/

Супата се сервира с поширано яйце, поръсва се с копър и по желание лимонов сок или малко оцет. Добър апетит!


Източник на рецептата: Kulajda polevka



Коментари

Популярни публикации