17 юни 2012

Фокача от черно пшенично брашно

Продукти:


за тестото: 
1 яйце
1 ч.ч. хладка вода
3 с.л. бяло брашно
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая /7гр/
2 с.л. олио
3 ч.ч. черно пшенично брашно

за плънката: 
1 малка глава лук
10 маслини
4 печурки
1 малка тиквичка
1/2 с.л. сух риган
2 с.л. олио за намазване


Приготвяне:



В купичка смесваме водата, маята, захарта и бялото брашно и оставяме за 10 минути да втаса. След това изсипваме черното брашно в тава, като правим кладенче по средата. Вътре слагаме яйцето, олиото, оцета, солта и втасалата мая. Започваме да месим тестото, важно е да го месим поне 10 минути. Готовото тесто покриваме с кърпа и го оставяме на топло за около 1 час, за да удвои два пъти обема си.
Така изглежда втасалото тесто...

С ръце разтегляме тестото и го слагаме в намазана с малко олио тава. Притискаме леко с пръсти към стените на тавата. Намазваме фокачата с олио и поръсваме с риган...

Нарязваме гъбите, лука, тиквичките и маслините и ги подреждаме отгоре...

Печем на 200-220 градуса до готовност...