03 юли 2012

Торта "кафе и плодове"

Продукти: 

1 компот от ананас /8-9 шайби/
1 банан
1 праскова
1/2 ч.ч. горещо кафе
 
за блата: 
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. нес кафе
1 с.л. олио
3 с.л. кисело мляко
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. брашно

за крема:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
1/3 ч.ч. захар
1 с.л. масло
4 с.л. брашно
1 желатин
1 суха сметана /бяла/ + 100мл прясно мляко /за разбиване /

1/2 натурален шоколад + 1с.л. масло за украса


Приготвяне:

Започваме с блата, като разбием яйцата със захарта и нес кафето. След това добавяме ванилията, киселото мляко, олиото, бакпулвера и брашното. Изсипваме сместа във форма за торта /или тавичка/ с диаметър 15-20см. Печем на 180 градуса до готовност...

Следва крема... Кипваме 1 ч.ч. прясно мляко заедно със захарта и маслото. Размиваме брашното в малко вода и го прибавяме към млякото, като бъркаме докато се сгъсти. Готовия крем изсипваме с плитка чиния и покриваме с полиетиленово фолио./за да не хваща коричка/ Прибираме крема във фризера за около 10 минути, да се охлади...

През това време разбиваме сметаната и разтваряме желатина в 2-3 с.л. вода. Изваждаме крема от фризера и го прибавяме към сметаната и желатина. Разбъркваме внимателно...

Започваме сглобяването на тортата. Разрязваме блата на две. Слагаме едната половина на дъното на формата за торта. Сваряваме 1/2 ч.ч. кафе. С половината от кафето напояваме блата, отгоре слагаме банани...

Върху тях изсипваме крема /оставяме малко от него да намажем стените на тортата по-късно/. Върху крема слагаме нарязаната праскова...

Покриваме с другата половина на блата и него напояваме с останалото кафе. Прибираме тортата в хладилник за няколко часа...

 След като се стегне, намазваме стените с останалия крем. Залепваме шайбите ананас за крема. Разтопяваме шоколада с маслото и намазваме тортата отгоре...
 Време е, да я опитаме...