09 октомври 2012

Двойно шоколадова торта

Продукти:

за основата:
200 гр. шоколадови бисквити
50 гр. смлени орехи
100 гр. меко масло


за кафявия ганаш: 
200 мл. течна сладкарска сметана 
50 гр. масло
2 натурални шоколада /180 гр./

за белия ганаш: 
100 мл. течна сладкарска сметана
50 гр. масло
2 бели шоколада /180гр./
3 с.л. нишесте

сметана за украса
 


Приготвяне:

Смиламе бисквитите и към тях добавяме маслото и орехите. Взимаме форма за торта с диаметър 15-20см и покриваме стените и дъното с бисквитената смес. Слагаме формата в хладилника да стегне...
След това се заемаме с белия ганаш. Слагаме сметаната на котлона да се загрее, но без да завира. Махаме от котлона и добавяме маслото и натрошения бял шоколад. Когато стане гладка смес добавяме и нишестето и разбъркваме. Прибираме ганаша във фризера...

Веднага започваме и кафявият  ганаш. Затопляме сметаната без да завира и дърпаме от котлона. Добавяме натрошения шоколад и маслото и бъркаме докато получим гладка смес...

Изваждаме формата от хладилника и изсипваме кафявия ганаш в нея. Слагаме формата във фризера за 5 минути да стегне леко...

След 5 минути изваждаме и формата и белия ганаш от фризера. Изсипваме белия ганаш върху кафявия и слагаме формата в хладилника. Трябва да престои поне 5 часа, за да стегне, но най-добре е цяла нощ...

На следващия ден украсяваме тортата със сметана...

Време е да я опитаме...