21 ноември 2012

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder Kirshtorte

Продукти: /за торта с диаметър 17 см/

за блатовете: 
3 яйца
1/2 ч.ч захар
60 гр. натурален шоколад
2 с.л. какао
2/3 ч.ч. брашно

за сиропа: 
100 гр. сушени череши
2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. черешов ликьор 

за крема: 
200 мл. течна сладкарска сметана
1 суха сметана ванилия
150 мл. прясно мляко

за украсата: 
50 гр. настърган шоколад
2 с.л. какао 


Приготвяне:

Започваме с приготвянето на сиропа, като сложим черешите, водата и захарта на котлона да се варят. Хубаво е да разбъркваме от време на време и когато водата изври и остане 1/2 ч.ч. махаме от котлона. След като сместа изстине напълно добавяме черешовият ликьор. Изваждаме черешите от сока, да се изцедят. Оставяме и сока и черешите на страни, по-късно ще ги ползваме при сглобяването на тортата.
След това приготвяме блатовете. В голяма купа разбиваме яйцата със захарта, докато станат на пухкава пяна. Добавяме разтопеният шоколад, какаото и брашното и разбъркваме. От получената смес изпичаме 3 блата на 180 градуса, като задължително ги печем върху хартия за печене...

Приготвяме крема, като разбием течната сметана. В отделна купа разбиваме сухата сметана и млякото. Смесваме двата вида сметана в купа. Отделяме 1/3 от сметаната настрани, с нея ще покрием тортата отвън. Към останалата сметана добавяме черешите...

Сиропираме и трите блата със сока от черешите, а между всеки блат слагаме от сметаната с черешите...

Покриваме тортата със сметаната, която заделихме. Отстрани поръсваме с какао, а отгоре с настърган шоколад. Ако имате под ръка коктейлни черешки ще стане още по-добре...

Рецептата е взаимствана от тук: Cooks and Bakes