12 март 2013

Френски макарони

Продукти: 

за макароните: 
90 гр. белтъци /престояли поне 24 часа в хладилник/
щипка сол
25 гр. кристална захар
2 ванилии
200 гр. пудра захар
115 гр. бадемово брашно /или фино смлени бадеми/

за крема: 
50 гр. бял шоколад
50 мл. течна сладкарска сметана
3 с.л. сушени боровинки
1/2 сметана на прах /вкус шоколад/
60 мл. прясно мляко


Приготвяне:

Белтъците трябва да са престояли в хладилник поне едно денонощие или на стайна температура поне 7-8 часа. 
Разбиваме ги със щипка сол, докато станат на сняг. След това постепенно прибавяме кристалната захар. Трябва да получим гладък и лъскав крем. Добавяме ванилията и сладкарска боя по избор...

Пресяваме пудрата захар и бадемите и ги добавяме към белтъците. Разбъркваме внимателно със шпатула...

Шприцоваме малки кръгчета върху хартия за печене. Оставяме ги на стайна температура за 1 час и 30 минути, докато хванат коричка. След това ги изпичате в загрята фурна на 145 градуса за 13 минути...

Докато са още горещи ги отлепваме от хартията и ги подреждаме върху решетка докато изстинат. Ето така изглеждат готовите макарони...

Заемаме се с приготвянето на крема. За целта загряваме течната сметана на котлона и я изсипваме върху натрошения бял шоколад. Разбъркваме сместа и прибавяме нарязаните на ситно боровинки...

След това разбиваме сухата сметана с прясното мляко и към нея прибавяме шоколадовата смес. Разбъркваме всичко със шпатула...

С полученият крем слепваме два по два макароните...

Притискаме леко с пръсти...

Готовите макарони трябва да престоят в хладилник една нощ, за да омекнат...