23 юли 2013

Кюфтета от жито и леща

Продукти:

100 гр. жито
50 гр. леща
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан на ситно магданоз
1 яйце
4 с.л. брашно
сол
черен пипер
2 с.л. масло за задушаване на лещата
3 с.л. мазнина за пържене /олио или масло/ 



Приготвяне:

Сваряваме житото в подсолена вода и го отцеждаме.
Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в 2 с.л. масло. След като лука стане прозрачен добавяме лещата и задушаваме още 2-3 минути. Заливаме с 300мл. вода и намаляваме котлона. Оставяме лещата да къкри на тих огън, докато водата изври...

Изчакваме лещата и житото да изстинат напълно. Изсипваме ги в купа и към тях добавяме 1 яйце, 2 с.л. нарязан магданоз, 4 с.л. брашно и малко черен пипер. Разбъркваме добре всички съставки...

Загряваме тефлонов тиган и слагаме няколко капки мазнина. Гребваме по 1-2 с.л. от сместа, притискаме с лъжицата и оформяме кюфте. Обръщаме и от другата страна, като отново слагаме малко мазнина...

Готови сме!