11 август 2013

Галет с броколи

Продукти:

за тестото: 
130 гр. меко масло
1 ч.л. сол
1 яйце
280 гр. брашно
1 ч.л. маково семе
1 ч.л. риган

за плънката: 
200 гр. броколи
10-15 маслини
1 глава лук
100 гр. настърган кашкавал 


Приготвяне:

Пресяваме брашното заедно със солта и правим дупка в средата. В нея изсипваме яйцето, маслото, маковото семе и ригана. Започваме да месим с ръце, докато тестото поеме брашното. След това покриваме тестото с готварско фолио и го слагаме в хладилника за 30 минути. 
През това време сваряваме броколите в подсолена вода за 5-6 минути. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме да се охладят...

След като мине половин час, започваме и направата на галета. Разточваме тестото във формата на кръг с дебелина около 6-7 милиметра. Нарязваме лука на тънки кръгове и го слагаме в средата а тестото. Върху него разпределяме нарязаните маслини...

Най-отгоре подреждаме броколите и загъваме краищата на тестото навътре...

Загряваме фурната на 200 градуса. Слагаме галета върху хартия за печене и го слагаме във фурната за 7 минути. След това го изваждаме и поръсваме с настърганият кашкавал...

 Връщаме галета обратно във фурната и печем до зачервяване...

 Преди да го разрежем, го оставяме го да се охлади за десетина минути...