16 януари 2014

Голяма сарма с боб и картофи

Продукти: /за 4 порции/

около 10 листа кисело зеле
600 гр. сварен боб /може и от консерва/
3 сварени картофа
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух джоджен
сол
5-6 с.л. олио




Приготвяне:

Запържваме боба в 2 с.л. олио. Към него добавяме нарязаният на ситно чесън, джоджена и сол на вкус...

В купа слагаме боба и намачканите картофи и разбъркваме...

След това започваме 'сглобяването' на сармата. Намазваме тефлонов тиган с 2 с.л. олио. Подреждаме листа кисело зеле, така че да се покрият стените и дъното на тигана. Изсипваме картофено-бобената смес и загръщаме листата навътре. Отгоре покриваме отново със зелеви листа. Сипваме 1/3 ч.ч. вода и похлупваме с капак. Пускаме котлона на ниска степен и го оставяме да къкри 10 минути. След това махаме капака и засилваме котлона. Печем още 2-3 минути, докато зелевите листа отдолу се запекат до златисто. Тогава обръщаме сармата с помощта на плоска чиния. Запичаме я и от другата страна...

Ето така изглежда готовата сарма...

Разрязваме я на 4 равни части и сервираме...