05 януари 2014

Торта Естерхази / Esterhazy cake

Продукти:

за бадемовите платки: 
6 белтъка
200 гр. захар
200 гр. фино смлени бадеми /или бадемово брашно/

за крема: 
6 жълтъка
150 гр. захар
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло /на стайна температура/
1 нишесте ванилия

за глазурата: 
1 бял шоколад /90 гр./
1/2 натурален шоколад /45 гр./
2 с.л. масло
50 мл.прясно мляко
филирани бадеми

 
Приготвяне:

Започваме с приготвянето на бадемовите платки. Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Добавяме смлените бадеми и разбъркваме...

Очертаваме 4 еднакви кръга с диаметър 22-24см. Разпределяме сместа върху хартията и изпичаме 4 тънки блата. Печем ги на 180 градуса до зачервяване - около 6-7 минути...

След това приготвяме крема.
Разбиваме жълтъците заедно със 100 грама от захарта, докато получим пухкава пяна. Загряваме на котлона 200 мл. от прясното мляко и добавяме разбитите жълтъци. Бъркаме докато крема заври и се сгъсти и го оттегляме от котлона.
В друг съд кипваме останалите 300 мл. прясно мляко, заедно с 50 гр. захар. Размиваме ваниловото нишесте в 3-4 с.л. вода и го изсипваме във врящото мляко. Бъркаме докато крема се сгъсти и оттегляме от котлона.
Оставяме двата крема да се охладят напълно.
Накрая разбиваме маслото в голяма купа. Прибавяме към него и двата крема и разбъркваме с миксер...

Сглобяваме тортата, като разделим крема на 3 равни части и го намазваме равномерно между бадемовите платки. 
Облепваме с филирани бадеми отстрани. В два отделни съда разтопяваме белият и черният шоколад, като сложим по 1 с.л. масло и по 25мл. прясно мляко към всеки. Заливаме тортата с белия шоколад. Очертаваме спирала с черен шоколад и правим шарките с клечка за зъби...