26 март 2014

Фунийки от тиквички

Продукти:

за фунийките:
2 средни тиквички
1 с.л. олио
1 яйце
1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. галета
сол

за пълнежа: 
300 гр. цедено кисело мляко
1-2 скилидки чесън
1 с.л. нарязан копър
сол
 

Приготвяне:

Нарязваме тиквичките на филийки с дебелина 1-2 милиметра. /Ако нямате ренде, което да реже толкова тънко, можете да ги направите с белачката за картофи./
Осоляваме тиквичките и ги нарязваме на ленти с ширина около 1 см... 

Започваме да правим фунийките. С четка намазваме всяка фунийка с олио и я овалваме в брашно...

Подсушаваме лентите тиквичка с памучна кърпа. /За да се попие водата, която се е отделила след осоляването/. 
Навиваме внимателно лентите тиквичка около металната фунийка. За една фунийка се използват по 3-4 ленти, в зависимост от големината...

Разбиваме яйцето и с малка лъжичка поливаме внимателно навитата фунийка. /Умишлено не потопявам фунийките в разбитото яйце, защото ще се развият. Затова моят съвет е да ги намажете внимателно с яйце с лъжичка, докато ги придържате с ръка./
След това внимателно овалваме фунийката в галета... 

Подреждаме ги в тава върху хартия за печене...

Печем ги на 150 градуса до зачервяване. След като се охладят внимателно отделяме металните фунийки...

Накрая правим пълнежа, като в купа разбъркаме цеденото мляко, счуканият, чесън, копъра и  сол на вкус. Пълним фунийките със шприц.
Това е, надявам се да Ви харесат!