20 октомври 2014

Шкембе чорба

Продукти:

600 гр. телешко шкембе
4 с.л. олио

3 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
500 мл. прясно мляко
1 кубче пилешки бульон
1 скилидка чесън

сол
черен пипер




Приготвяне:


Нарязваме шкембето на едри парчета и го слагаме да се вари. Аз винаги хвърлям първата вода, заради пяната, която се образува. Вие сами си преценете дали да махнете само пяната или директно да хвърлите водата.
Към водата, в която ще варим шкембето, слагаме 1 кубче бульон.
След като шкембето се свари го нарязваме на малки късчета...

В друга тенджера правим запръжката. Слагаме олиото да се загрява, към него добавяме брашното. След като брашното стане златисто, слагаме и червеният пипер...

Веднага добавяме прясното мляко и бъркаме, докато брашното се разтвори. 
След това добавяме шкембето и малко по малко от бульона, докато получим желаната гъстота. Накрая добавяме счукания чесън, сол и черен пипер на вкус.
Оставяме да поври десетина минути, след което е готово за сервиране...

Сервира се горещо, като се овкусява с оцет и чесън.
Добър апетит!