26 януари 2013

Царевични питки

Продукти:

2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 ч.л. суха мая
1 с.л. олио

за намазване: 
4 с.л. масло + 3 с.л. олио
2 с.л. чубрица 



Приготвяне:


Пресяваме двата вида брашно и ги смесваме със солта и маята. Правим 'кладенче' в средата и вътре добавяме яйцето, захарта, олиото и прясното мляко. Замесваме твърдо тесто и го оставяме на топло да втаса за около 1 час...

Втасалото тесто разделяме на 7 топки...

Разточваме всяка топка тесто на лист с дебелина около 3 милиметра. Разрязваме всеки лист на 6 ленти. След това в купа смесваме разтопеното масло, олиото и чубрицата. Намазваме лентите тесто с маслото. От всеки 3 ленти изплитаме плитка, след това усукваме...

 Навиваме усуканите ленти тесто на охлювчета и ги подреждаме в намазана с олио тава. Оставяме питките да починат за 30 минути, след това ги намазваме с масло отгоре...

Печем на 200 градуса до готовност...