Царевични питки
Продукти:
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 ч.л. суха мая
1 с.л. олио
за намазване:
4 с.л. масло + 3 с.л. олио
2 с.л. чубрица
Приготвяне:
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 ч.л. суха мая
1 с.л. олио
за намазване:
4 с.л. масло + 3 с.л. олио
2 с.л. чубрица
Приготвяне:
Пресяваме двата вида брашно и ги смесваме със солта и маята. Правим 'кладенче' в средата и вътре добавяме яйцето, захарта, олиото и прясното мляко. Замесваме твърдо тесто и го оставяме на топло да втаса за около 1 час...
Втасалото тесто разделяме на 7 топки...
Разточваме всяка топка тесто на лист с дебелина около 3 милиметра. Разрязваме всеки лист на 6 ленти. След това в купа смесваме разтопеното масло, олиото и чубрицата. Намазваме лентите тесто с маслото. От всеки 3 ленти изплитаме плитка, след това усукваме...
Навиваме усуканите ленти тесто на охлювчета и ги подреждаме в намазана с олио тава. Оставяме питките да починат за 30 минути, след това ги намазваме с масло отгоре...
Печем на 200 градуса до готовност...
Коментари
Публикуване на коментар