18 януари 2014

Португалски портокалов сладкиш

Продукти:

за блата: 
4 яйца
125 гр. захар
1 прах ванилия
1 с.л. настъргана портокалова кора
100 гр. брашно

за крема: 
300 мл. прясно мляко
1 крем Оле на д-р Йоткер /ванилия/
65 гр. меко масло
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки

за украсата: 
1 портокал
 

Приготвяне:

Пускаме фурната да се загрява на 200 градуса.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме жълтъците със захарта, ванилията, кората от портокал и 4 с.л. вода. Разбиваме хубаво докато станат на пяна и добавяме брашното. След това разбиваме белтъците със щипка сол и ги добавяме към тестото...

Взимаме тавичка с диаметър 22-24 см. и застиламе дъното с хартия за печене. Намазваме с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме тестото и слагаме във фурната да се пече. Проверяваме с клечка за зъби дали е изпечен добре. Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади върху решетка. Изстиналият блат разрязваме на 2 равни части...

След това приготвяме крема. Разбиваме крема в прясното мляко. В отделна купа разбиваме мекото масло, докато стане на пухкав крем. Слагаме маслото при крема и разбъркваме с миксера. Добавяме и смлените ядки...

Накрая разбиваме сладкарската сметана и я прибавяме към крема...

Слагаме 1/3 от крема между двата блата. Покриваме сладкиша отстрани и от горе с останалият крем. Украсяваме с резени портокал и портокалова кора нарязана на ленти...

Слагаме го в хладилник за няколко часа преди да го разрежем...
Източник: Кулинарна книга "Да печем с любов"