Португалски портокалов сладкиш
Продукти:
за блата:
4 яйца
125 гр. захар
1 прах ванилия
1 с.л. настъргана портокалова кора
100 гр. брашно
за крема:
300 мл. прясно мляко
1 крем Оле на д-р Йоткер /ванилия/
65 гр. меко масло
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
за украсата:
1 портокал
Приготвяне:
за блата:
4 яйца
125 гр. захар
1 прах ванилия
1 с.л. настъргана портокалова кора
100 гр. брашно
за крема:
300 мл. прясно мляко
1 крем Оле на д-р Йоткер /ванилия/
65 гр. меко масло
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
за украсата:
1 портокал
Приготвяне:
Пускаме фурната да се загрява на 200 градуса.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме жълтъците със захарта, ванилията, кората от портокал и 4 с.л. вода. Разбиваме хубаво докато станат на пяна и добавяме брашното. След това разбиваме белтъците със щипка сол и ги добавяме към тестото...
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме жълтъците със захарта, ванилията, кората от портокал и 4 с.л. вода. Разбиваме хубаво докато станат на пяна и добавяме брашното. След това разбиваме белтъците със щипка сол и ги добавяме към тестото...
Взимаме тавичка с диаметър 22-24 см. и застиламе дъното с хартия за печене. Намазваме с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме тестото и слагаме във фурната да се пече. Проверяваме с клечка за зъби дали е изпечен добре. Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади върху решетка. Изстиналият блат разрязваме на 2 равни части...
След това приготвяме крема. Разбиваме крема в прясното мляко. В отделна купа разбиваме мекото масло, докато стане на пухкав крем. Слагаме маслото при крема и разбъркваме с миксера. Добавяме и смлените ядки...
Накрая разбиваме сладкарската сметана и я прибавяме към крема...
Слагаме 1/3 от крема между двата блата. Покриваме сладкиша отстрани и от горе с останалият крем. Украсяваме с резени портокал и портокалова кора нарязана на ленти...
Слагаме го в хладилник за няколко часа преди да го разрежем...
Източник: Кулинарна книга "Да печем с любов"
Коментари
Публикуване на коментар