10 септември 2014

Тарт със сини сливи

Продукти: /за 2 бр. с диаметър 22см./

за тестото:
1 яйце
60 гр. меко масло
50 гр. захар
1 ванилия
300 гр. брашно

за плънката: 
2 яйца
50 гр. захар 
300 гр. извара
40 гр. брашно
1 ванилия
1/2 ч.ч. смлени бадеми /или орехи/
15-20 бр. сини сливи


Приготвяне:


Започваме с тестото.  Разбиваме яйцето със захарта и добавяме маслото. След това слагаме ванилията и брашното и месим с ръце, докато тестото стане на топка...


Взимаме форма за пай, намазваме я с масло и поръсваме с брашно. Раделяме тестото на две равни части. Всяка част разточваме на тънък лист. Прехвърляме внимателно тестото във формата. Притискаме с пръсти към стените и дъното и надупчваме с вилица...


 След това правим плънката. Разбиваме яйцата заедно със захарта и ванилията. Добавяме изварата, брашното и смлените ядки...



Разделяме получената смес на две равни части. Изсипваме сместа във формата. Отгоре подреждаме нарязаните на парчета сливи. Печем на 200 градуса до готовност...
 

По същият начин приготвяме и втория сладкиш.
Да Ви е сладко!