Сладкиш с череши
Продукти: /за форма с диаметър 22-24 см./
за тестото:
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
50 мл. топла вода
1 и 1/3 ч.ч. брашно
за пудинга:
1 п. пудинг на прах /ванилия/
400 мл. прясно мляко
4 с.л. захар
за черешовия топинг:
1 и 1/2 ч.ч. изчистени череши
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
3 с.л. ликьор от вишни /или ром/
Приготвяне:
за тестото:
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
50 мл. топла вода
1 и 1/3 ч.ч. брашно
за пудинга:
1 п. пудинг на прах /ванилия/
400 мл. прясно мляко
4 с.л. захар
за черешовия топинг:
1 и 1/2 ч.ч. изчистени череши
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
3 с.л. ликьор от вишни /или ром/
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на черешовия топинг. В касерола загряваме водата заедно със захарта и добавяме черешите. Варим на умерен огън, докато течността почти изври. Тогава добавяме ликьора и разбъркваме. Оттегляме съда от котлона и го оставяме настрани...
Приготвяме тестото, като в голяма купа разбиваме яйцата, докато станат на пяна. След това постепенно добавяме захарта и ванилията. Добавяме водата и брашното и разбъркваме...
Накрая приготвяме и пудинга. В 1/3 от прясното мляко разтваряме пудинга. Останалото мляко загряваме на котлона заедно със захарта. Когато млякото кипне, изсипваме пудинга в него. Бъркаме, докато се сгъсти...
Взимаме форма за торта /или тава/ с диаметър 22-24см/. Застиламе дъното с хартия за печене. Намазваме с олио стените и дъното на формата и поръсваме с брашно.
Най-отдолу изсипваме тестото. Върху него слагаме пудинга, като го слагаме с лъжица на "купчинки". Най-отгоре слагаме черешите...
Печем сладкиша в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 25-30 минути.
/Все пак е хубаво да проверявате тестото с клечка за зъби, защото всяка фурна пече различно./
Сладкиша се сервира охладен, с плодове или сладолед.
Да Ви е сладко!
Да Ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар