Торта "шоколадово цвете"
Продукти:
за блатовете:
3 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 ванилии
4 с.л. олио
3 с.л. фъстъчено масло /или 1/2 ч.ч. смлени фъстъци/
200 гр. кисело мляко
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
за крема:
300 мл. прясно мляко
1 бр. Paradiese Creme на д-р Йоткер /вкус шоколад/
за шоколадовият ганаш:
200 мл. течна сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад
за украсата:
100 гр. бял шоколад
Приготвяне:
за блатовете:
3 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 ванилии
4 с.л. олио
3 с.л. фъстъчено масло /или 1/2 ч.ч. смлени фъстъци/
200 гр. кисело мляко
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
за крема:
300 мл. прясно мляко
1 бр. Paradiese Creme на д-р Йоткер /вкус шоколад/
за шоколадовият ганаш:
200 мл. течна сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад
за украсата:
100 гр. бял шоколад
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията. След това добавяме олиото, киселото мляко и фъстъченото масло. Смесваме бакпулвера с брашното и го прибавяме към сместа, като бъркаме непрекъснато...
Отделяме 1/4 от сместа и изпичаме блат във формата в която ще сглобяваме тортата. Моята форма е с диаметър 18см. Когато блата изстине застиламе формата с фолио и го слагаме на дъното на формата...
От останалата смес изпичаме тънък блат с правоъгълна форма. Докато блата изстива разбиваме крема с прясното мляко. Отделяме 1/3 от крема настрани, с него ще намажем основния блат по-късно. След това разрязваме блата на 2 равни части и ги намазваме с останалия крем...
Навиваме 2 тънки рула и ги прибираме в хладилника за 1 час...
След като рулата са стегнали започваме със сглобяването на тортата. Намазваме блата с крема, които заделихме. Върху него подреждаме изправени парчета руло...
Покриваме с фолио и прибираме тортата в хладилник за 1 час...
Когато стегне я обръщаме с блата нагоре...
След това приготвяме шоколадовият ганаш. Кипваме сметаната на котлона и с нея заливаме натрошеният шоколад. Изчакваме 2 минути и разбъркваме, докато получим гладка и лъскава смес. Намазваме тортата и я слагаме в хладилника...
Накрая приготвяме украсата. Разтопяваме белият шоколад и шприцоваме малки кръгчета върху хартия за печене...
Отгоре слагаме още един лист хартия и притискаме с пръсти...
Разделяме двата листа хартия и ги слагаме във фризера да стегнат. По този начин лесно ще отделим получените "листенца"...
Ако искате листенцата да станат закривени ги сложете върху точилка...
С останалият шоколад направете фигурки по избор. В случая аз направих листа...
Когато листенцата са стегнали ги отделяме от хартията. Започваме сглобяването нс шоколадовото цвете. В този клип е показано: Как да направим шоколадово свете
Украсяваме тортата с листенцата и цветето...
Коментари
Публикуване на коментар