Пелмени със спанак, сирене и картофи
Продукти: /за 4-5 порции/
4 с.л. масло за запържване на сварените пелмени
за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 яйце
100 мл. вода
1 ч.л. сол
за плънката:
2 с.л. олио
1 сварен картоф
1 глава лук
1 морков
100 гр. натрошено сирене
1 ч.ч. спанак /предварително запарен и нарязан на ситно/
сол
Приготвяне:
4 с.л. масло за запържване на сварените пелмени
за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 яйце
100 мл. вода
1 ч.л. сол
за плънката:
2 с.л. олио
1 сварен картоф
1 глава лук
1 морков
100 гр. натрошено сирене
1 ч.ч. спанак /предварително запарен и нарязан на ситно/
сол
Приготвяне:
Замесваме тесто от посочените продукти...
Настъргваме лука и моркова на ренде. Задушаваме ги заедно със спанака в 2 с.л. олио. След това ги слагаме в голяма купа, добавяме натрошеното сирене и свареният картоф. Разбъркваме всичко много добре и ако е необходимо добавяме още сол...
Разточваме тестото на тънък лист и изрязваме малки кръгчета с диаметър 3-4 см. В средата на всяко кръгче слагаме плънка. Прегъваме на две и слепваме краищата с пръсти...
Оформяме като кръгче, като залепим двата върха един за друг...
Слагаме пелмените във вряща вода за няколко минути. Когато изплуват на повърхността са готови...
Отцеждаме ги от водата и запържваме в маслото за няколко минути. Сервираме ги със заквасена сметана или кисело мляко...