Меденки
Продукти: /за 35-40 броя/
за тестото:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ванилия
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.л. канела
2-3 зрънца карамфил
6 с.л. мед
около 5 ч.ч. брашно
за слепване на сладките:
1/2 ч.ч. мармалад от шипки /или друг по избор/
4 с.л. меко масло
трохите, които ще издълбаем от меденките
Приготвяне:
за тестото:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ванилия
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.л. канела
2-3 зрънца карамфил
6 с.л. мед
около 5 ч.ч. брашно
за слепване на сладките:
1/2 ч.ч. мармалад от шипки /или друг по избор/
4 с.л. меко масло
трохите, които ще издълбаем от меденките
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и ванията, докато станат на пухкав крем. След това добавяме олиото, канелата, карамфила и меда. Слагаме содата бикарбонат в киселото мляко и я изсипваме в купата при останалите продукти. Бакпулвера пресяваме заедно с брашното и започваме да го добавяме към останалите продукти. В началото бъркаме с мискер, след като се сгъсти започваме да месим на ръка. От готовото тесто оформяме топчета малко по-малки от орех. Сплескваме ги с ръце и ги подреждаме върху хартия за печене. Печем на 180 градуса докато придобият златист цвят /около 10 минути/...
Така изглеждат изпечени. От посочените продукти аз по получих 70 броя меденки, които залепих две по две и получих 35 сладки...
След като са напълно изстинали ги издълбаваме с помощта на малка лъжичка...
В купа смесваме маслото, мармалада и трохите /които сме издълбали от меденките/...
С получената смес слепваме меденките две по две. Трябва да престоят в кутия поне 24 часа, за да омекнат. На следващият ден ще са поели аромата на мармалад и масло. Да Ви е сладко!