Питки с маслини и риган
Продукти: /за 14 броя/
за тестото:
1 яйце
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
1/2 кубче мая /20гр/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
брашно колкото да получим меко тесто
/около 550 гр./
за плънката:
1 и 1/2 ч.ч. смлени на ситно маслини
1 с.л. сух риган
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
за тестото:
1 яйце
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
1/2 кубче мая /20гр/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
брашно колкото да получим меко тесто
/около 550 гр./
за плънката:
1 и 1/2 ч.ч. смлени на ситно маслини
1 с.л. сух риган
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
В 1/3 от топлата мая добавяме захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставяме на топло да втаса. През това време пресяваме брашното заедно със солта. В средата на брашното изсипваме млякото, останалата вода, разбитото яйце, олиото и маята. Замесваме тестото и го оставяме на топло, докато удвои обема си. Така изглежда втасалото тесто...
Приготвяме плънката, като в купа смесим маслините, ригана и зехтина.
След това разделяме тестото на 14 топки. Всяка от тях разточваме на тънък лист. Слагаме по малко от плънката и я разпределяме равномерно...
Навиваме тестото на руло, след това рулото завиваме на геврече. С нож правим разрези по тестото, така че да се оформи като цвете...
Завъртаме тестото навътре и навън...
По този начин процедираме с останалото тесто. Готовите питки подреждаме върху хартия за печене. Оставяме ги на топло за 30-40 минути, преди да ги сложим във фурната...
Печем ги до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна. Докато са още горещи ги напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да омекнат.
По желание вместо с вода можете да намажете питките с малко масло.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар