Пай с тиква и брюкселско зеле
Продукти: /за пай с диаметър 26-28см/
за тестото:
1 яйце
10 гр. жива мая /1/4 кубче/
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. топло прясно мляко
щипка канела
около 4 ч.ч. бяло брашно
за плънката:
5 глави лук
1 скилидка чесън
1 ч.ч. настъргана тиква
3 с.л. олио
400 гр. брюкселско зеле /може и замразено/
2 с.л. масло
150 гр. натрошено сирене
100 гр. шпеков салам
2 яйца
сол
черен пипер
Приготвяне:
за тестото:
1 яйце
10 гр. жива мая /1/4 кубче/
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. топло прясно мляко
щипка канела
около 4 ч.ч. бяло брашно
за плънката:
5 глави лук
1 скилидка чесън
1 ч.ч. настъргана тиква
3 с.л. олио
400 гр. брюкселско зеле /може и замразено/
2 с.л. масло
150 гр. натрошено сирене
100 гр. шпеков салам
2 яйца
сол
черен пипер
Приготвяне:
От продуктите за замесваме гладко тесто, което оставяме на топло за 1 час. След това го разточваме и покриваме с него стените и дъното на тава с диаметър 26-28см. Надупчваме тестото с вилица и оставяме настрани, докато приготвяме плънката...
Брюкселското зеле задушаваме в 2 с.л. масло. Посоляваме със сол и махаме от котлона, след като зелето омекне...
След това нарязваме лука на полумесеци и го задушаваме в 3 с.л. заедно с нарязаният на ситно чесън. Когато лукът стане прозрачен, добавяме и 1 ч.ч. настъргана тиква. Задушаваме на умерен огън за 5 минути, след което оттегляме от котлона...
В купа смесваме задушеният лук с тиквата, натрошеното сирене, 2 яйца и нарязаният на ситно шпеков салам. Поръсваме с черен пипер и ако е необходимо сол...
Подреждаме брюкселското зеле на дъното на тавата...
Върху него разпределяме останалите продукти, които предварително смесихме в купата...
Печем на 180 градуса до зачервяване /при мен се изпече за 35 минути/.
Готовият пай покриваме с кърпа и оставяме да престои 15-20 минути, преди да го разрежем.
Добър апетит!
Готовият пай покриваме с кърпа и оставяме да престои 15-20 минути, преди да го разрежем.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар