Пай с картофи, чушки и сирене
Продукти: /за пай с диаметър 22 см./
за тестото:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. меко масло
около 1/3 ч.ч. вода
щипка сол
за плънката:
2 сварени картофа
1 сварен морков
1 малка глава лук
4 печени червени чушки
150гр. сирене
сол
настърган кашкавал за поръсване /около 1/2 ч.ч. /
Приготвяне:
за тестото:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. меко масло
около 1/3 ч.ч. вода
щипка сол
за плънката:
2 сварени картофа
1 сварен морков
1 малка глава лук
4 печени червени чушки
150гр. сирене
сол
настърган кашкавал за поръсване /около 1/2 ч.ч. /
Приготвяне:
От посочените продукти замесваме тесто. отделяме 1/3 от него и го оставяме настрани.
/Предварително слагаме хартия за печене на дъното на тава с диаметър 22 см. и я намазваме с малко олио./ Останалото тесто разточваме на тънък лист и покриваме стените и дъното на тавата. Надупчваме с вилица тестото и слагаме тавата във фризер за 10 минути...
През това време намачкваме с вилица картофите и моркова и ги посоляваме с малко сол. Нарязваме чушките на едро, лука на ситно, а сиренето на филийки /може и натрошено/.
Изваждаме тавата от фризера и слагаме картофената смес. Върху нея слагаме сиренето и лука. Най-отгоре изсипваме чушките...
Взимаме тестото, което отделихме в началото и го разточваме на тънък лист. Покриваме пая, надупчваме го с вилица и намазваме с олио...
Печем на 180 градуса до зачервяване. Веднага след като го извадим от фурната го напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 4-5 минути. След това, докато е още топъл го изваждаме от тавата и поръсваме с настърган кашкавал...
Можете да сервирате пая както топъл, така и студен...
Коментари
Публикуване на коментар