Медена торта

Продукти:

за блатовете: 
2 яйца
1/3 ч.ч. захар
6 с. л. масло
5 с.л. мед
1 ч.л. сода за хляб
3 и 1/3 ч.ч. брашно

за крема: 
2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
2 ванилии
5-6 с.л. мед
6 с.л. брашно
200 мл. сладкарска сметана 


Приготвяне:


Започваме с приготвянето на блатовете. В малка тенджера слагаме маслото и меда и ги разтопяваме на котлона. Оставяме получената смес настрани. 
След това разбиваме яйцата със захарта. Добавяме разтопената смес от маслото и меда. Слагаме содата и започваме да добавяме брашното. Замесваме тестото и го слагаме в найлонов плик. Прибираме го в хладилника за 30 минути.
Отпочиналото тесто разделяме на 12 топки. Всяка от тях разточваме на тънки кръгове с дебелина 1-2 милиметра и диаметър 22 см. Печем ги в предварително загрята на 180 градуса за 2-3 минути, докато се зачервят.
Събираме изрезките от блатовете и ги изпичаме накрая. Тях ще направим на трохи и ще поръсим тортата накрая...

След като всички блатове са готови, започваме да правим крема. В тенджера загряваме прясното мляко и меда. В купа разбиваме яйцата заедно с ванилията, брашното и 1/2 чаша вода. Добавяме яйчената смес към врящото мляко и бъркаме, докато се сгъсти. Оттегляме от котлона и оставяме крема да се охлади. 
В купа разбиваме сметаната и към нея добавяме охладеният крем. Разбъркваме с миксер...

Взимаме форма за торта или тавичка с диаметър 22 см. Сглобяваме тортата като мажем с крем между блатовете. Слагаме я да престои в хладилник една нощ. По този начин блатовете ще омекнат и крема ще стегне. На следващия ден я поръсваме с трохи от изрезките на блатовете или ядки...

Доста трудемка, но определено ще стане една от любимите Ви...

Коментари

Популярни публикации