Станимашки сарми
Продукти: /за 1 голям гювеч/
1 кисела зелка
1 ч.ч. зелев сок
1 глава лук
1/2 ч.ч. олио
1 морков
400 гр. кайма
3 с.л. доматено пюре
2 с.л. сух джоджен
1 ч.л. суха чубрица
250 гр. ориз
1 с.л. червен пипер
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
1 кисела зелка
1 ч.ч. зелев сок
1 глава лук
1/2 ч.ч. олио
1 морков
400 гр. кайма
3 с.л. доматено пюре
2 с.л. сух джоджен
1 ч.л. суха чубрица
250 гр. ориз
1 с.л. червен пипер
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Започваме с плънката. В тенджера загряваме 4 с.л. о олиото и в него запържваме лука и морковите. След това добавяме и каймата и 1 ч.ч. вода и разбъркваме хубаво. Слагаме доматеното пюре, червеният и черният пипер, чубрицата, джоджена и малко сол. Накрая добавяме ориза и зелевият сок. Сипваме още малко вода и покриваме тенджерата с капак. Оставяме ориза да се готви на тих огън, като от време на време разбъркваме. След като ориза поеме водата и е полуготов, го оттегляме от котлона...
Въоръжете се с търпение, защото започваме да навиваме сармите. :)
Първо намазваме глинения гювеч с малко олио. На дъното му слагаме 1 голям лист от киселото зеле.
Първо намазваме глинения гювеч с малко олио. На дъното му слагаме 1 голям лист от киселото зеле.
След това нарязвам листата на ленти с ширина 4-5 см. Слагаме по 1 ч.л. от плънката във всяка лента и навиваме на сарма...
Целта е да се получат дребни сарми с дължина около 3 см...
Сармите се подреждат в гювеча на няколко реда, като след завършването на всеки ред се мажат с малко олио. Накрая сипваме 2 ч.ч. вода и слагаме капака на гювеча. Слагаме го във фурната и я пускаме на 170 градуса. След около два часа махаме капака, за да проверим дали зелето е омекнало. Ако не е, допичаме сармите още малко...
Десетина минути преди да ги извадим от фурната, махаме капака, за да могат да се запекат отгоре. Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар