Köttbullar - шведски кюфтенца със сос
400 грама кайма /смес/
1 яйце
1 малка глава лук
80 мл. прясно мляко
4 с.л. галета
сол
черен пипер
индийско орехче
2 с.л. олио
1 с.л. масло
за соса:
2 с.л. брашно
1 кубче телешки бульон
200 мл. готварска сметана
100-150 мл. вода
Приготвяне:
Нарязваме лукът на ситно и го задушаваме в 1 с.л. масло, докато стане прозрачен...
В купа смесваме галетата и прясното мляко, като разбъркваме. След 3-4 минути, глетата ще поеме млякото и ще се получи гъста каша...
В купа смесваме всички продукти - каймата, галетата с млякото, яйцето, запърженият лук, сол, черен пипче и малко индийско орехче. Получената смес прибираме в хладилник за 30-40 минути, за да стегне...
След това прииготвяме малки кофтенца с големината на орех. В тиган загряваме 2 с.л. олио и запържваме кюфтенцата внимателно от всички страни. Готовите кюфтенца оставяме настрани...
В същият тиган /и остатъчната мазнина от кюфтенцата/, запържваме 2 с.л. брашно до златисто. Добавяме сметаната и бъркаме енергично за да се получи гладък сос. Във водата разтваряме телешкият бульон и доливаме в тигана, като продължаваме да бъркаме.
Ако искате сосът да не е толко гъст, може да добавите още малко вода...
Ако искате сосът да не е толко гъст, може да добавите още малко вода...
Връщаме кюфтенцата обратно в тигана при соса и махаме от котлона.
Поръсваме с магданоз и сервираме с картофено пюре и сладко от боровинки.
Добър апетит!
Поръсваме с магданоз и сервираме с картофено пюре и сладко от боровинки.
Добър апетит!
Източник: The Nordic Cook Book
Коментари
Публикуване на коментар