Патладжан с пюре от бял боб и маринован червен лук

Продукти: /за 2 порции/ 



2 малки патладжана (или 1 голям)
около 1/2 ч.ч. олио
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. мащерка
сол
4 с.л. пармезан
за бобеното пюре:

400 гр. сварен бял боб
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
сокът от половин лимон
4 с.л. прясно мляко
сол
черен пипер

за маринования червен лук:

1 глава червен лук
сокът на половин лимон
1 с.л. мед
1 с.л. горчица
сол




Приготвяне: 

Започваме с червеният лук, като го нарязваме на тънки полумесеци. Добавяме лимоновият сок, медът, горчицата и сол на вкус. Разбъркваме и оставяме настрани.

Патладжаните се разполовяват. С нож нарязваме вътрешността на кубчета, като внимаваме да не нарежем и кората. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят за около половин час. След това ги намазваме с доматеното пюре, отгоре поръсваме с риган и мащерка и ги заливаме с половината от олиото. Подреждаме ги в тава, покриваме с алуминиево фолио и печем на 180 градуса за 20 минути. След това махаме фолиото и заливаме патладжаните с останалата мазнина и печем още 10 минути. Накрая поръсваме пармезана и допичаме още няколко минути. 

Бобеното пюре приготвяме, като в тенджера загреем зехтина и в него запържим за 1 минута счукания чесън. Добавяме свареният боб и бъркаме още няколко минути, докато и той стане горещ. Котлонът се намалява на ниска степен и тогава добавяме сол, лимоновия сок, млякото и черен пипер на вкус. Намачкваме боба, докато получим пюре с желаната консистенция.
Разпределяме пюрето в две чинии, върху него слагаме патладжаните и гарнираме с червения лук.
Добър апетит!



Коментари

Популярни публикации