Японска удон супа с пиле / Japanese Udon Noodle Soup /

Продукти: /за 2 порции/

130 гр. японски спагети удон
1 бр. пилешки гърди (около 350 гр.)
1 глава лук
3 стръка преден лук
2 сварени яйца
1 с.л. сусамово олио

1/3 ч.ч. Sake (оризово вино)
2/3 ч.ч. соев сос

1 ч.ч. Mirin (сладко оризово вино)
1 ч.ч. Katsoubushi (сушена риба тон, нарязана на тънки люспи)


Приготвяне:

Започваме с варенето на удон нудълите. Трябват им около 16 минути в неподсолена вода.

Паралелно с това, загряваме тиган с 1 с.л. сусамово олио. Добавяме нарязаното на кубчета пилешко месо. Запържваме, докато месото побелее, не повече от 2-3 минути.

Добавяме двата вида лук и намаляме котлона на ниска степен. (Може да заделите малко пресен лук за декорация накрая, но това не е задължително).

Изсипваме в тигана соевият дос, mirin-а и sake-то. Добавяме и 1/2 ч.ч. вода.


Накрая изсипваме и люспите от сушена риба тон. Разбъкваме всичко добре и готвим под капак на умерен огън 10-15 минути или докато пилето се сготви. При мен не се наложи да добавям сол, защото соевият сос и рибата са достатъчно солени. Проверете дали е така и при вас. Ако е прекалено солено, добавете малко вода.
P.S. Ако обичате люто може да добавите чили и да направите супата още по-пикантна.

Удонът се разпределя в 2 купи или дълбоки чинии...

Разпределяме по равно месото и бульона. Отгоре слагаме по едно сварено яйце и малко пресен лук. Ето, че нашата японска супа е готова. Надявам се да Ви хареса.


Коментари

Популярни публикации