Шведско яйчено кафе

Продукти: /за 8-9 чаши кафе/ 


9 и 1/4 ч.ч. вода
3/4 ч.ч. прясно едросмляно кафе
1 яйце
1 ч.ч студена вода









  Приготвяне:  

Шведското яйчено кафе се вари по уникален начин, а рецептата датира от 1800-та година. Чрез добавянето на сурово яйце към кафето, получавате напитка без горчив вкус. Това се дължи на белтъка, който поема горчивината. Ето и необходимите продукти - прясно едросмляно кафе и яйце.

Добавяме яйцето към кафето и разбъркваме, черупките също...


В тенджера кипваме водата (9 и 1/2 ч.ч.). Добавяме кафето и разбъркваме. Намаляваме котлона, така че кафето да къкри, като внимаваме да не изкипи. Варим кафето 3 минути. (Разбира се, можете да го варите и по-дълго и тогава ще получите още по-силно кафе.)
След това оттегляме тенджерата от котлона и изсипваме 1 ч.ч. студена вода. Оставяме така десетина минути, след което го прецеждаме и сервираме.


Кафето наистина не горчи и има много мек и приятен вкус. Това обаче съвсем не означава, че кафето е слабо. :)



Източник на рецептата: https://www.thespruceeats.com/egg-coffee-

Коментари

Популярни публикации