Руски лепешки на грил

Продукти: /за 6 броя/ 

250 мл. топло прясно мляко
около 400 гр. брашно
1/3 кубче жива мая (или 6 гр. суха)
2 с.л. олио
1/3 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за плънката:
250 гр. краве сирене
2 стръка пресен лук
1 с.л. нарязан копър
1 с.л. нарпзан магданоз
олио за намазване 


Приготвяне: Днешната рецепта е подходяща за закуска или може да бъде сервирана като допълнение към топла супа. Лепешките са лесни за приготвяне, могат да се изпържат, запекат на тиган или както в този случай, ще ги изпечем на грил. Плънката е въпрос на лични предпочитания и може да бъде с месо, картофи, зеленчуци или различни сирена.
Замесваме тестото и го оставяме на топло за 1 час. Приготвяме плънката като натрошим сиренето, нарежем лука на ситно и добавим копъра и магданоза.

Когато тестото е готово го разделяме на 6 равни части. Разточваме кръг с дебелина около 5 мм, като в средата слагаме 2с.л. от плънката. Прихлупваме краищата навътре и запечатваме с пръсти, така че пълнежа да не излезе при печенето. С ръце притискаме и издърпваме леко, за да станат лепешките кръгли и плоски.


Намазваме от двете страни с малко олио и печем на силно загрят грил.


Препоръчвам да се хапват, докато се още топли.




Коментари

Популярни публикации