Галет с гъби

Продукти: 


за тестото:

2 и 1/2 ч.ч. брашно
160 гр. масло
1 ч.л. сол
6 с.л. студена вода
1 с.л. нарязан магданоз
1 ч.л мащерка

за плънката:
250 гр. гъби (печурки или други по ваш вкус)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
сол
100 гр. крема сирене
1 ч.ч. настъргано сирене грюер (може да се замени с гауда или кашкавал)

Приготвяне: 

Започваме с приготвянето на тестото, като в голяма купа смесим брашното и подправки. Маслото нарязваме на малки кубчета и го добавяме към брашното. Разбъркваме с бъркалка или миксер, докато се получи нещо подобно на трохи. Изсипваме водата и омесваме тестото, но не повече от няколко движения... само докато стане на топка. (Важно е да се работи възможно най-кратко и колкото се може по-малко с ръце, тъй като от топлината им маслото ще се отпусне и тестото ще стане лепкаво и жилаво.) Готовото тесто се увива в стреч фолио (или найлонова торбичка) и се прибира в хладилник.
Пускаме фурната да се загрява на 200 градуса и се захващаме с приготвянето на плънката.
Загряваме зехтина в тиган и в него задушаваме нарязаните лук и чесън за около 2 минути. Добавяме нарязаните гъби и сол на вкус. Задушаваме гъбите на умерен огън за около 5 минути, като бъркаме непрекъснато. Оставяме настрани да се охладят.

Върху хартия за печене разточваме тестото на голям кръг с дебелина 5 мм. В средата му намазваме с крема сиренето, а отгоре изсипваме гъбите. Загръщаме краищата навътре и захлупваме, така че по време на печенето плънката да не изтече.

 
Поръсваме с настърганото сирене и печем 40-45 минути.



Сервираме го тъпъл с пряна салата.
Уникално вкусен, тази рецепта няма да ви разочарова.





Коментари

Популярни публикации