Takoyaki (Japanese Octopus Balls)

Продукти: 

за тестото:
1 ч.ч. брашно
щипка сол
2 яйца
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. соев сос
1 и 1/2 ч.ч. бульон даши
/може да се замени с рибен бульон/
1 ч.л. сушени зелени водорасли (счукани на ситно)

за пълнежа:
100 гр. сварен октопод нарязан на дребни кубчета /може да ползвате и от консерва/
2 стръка нарязан пресен лук

за поръсване на готовите топчета:
2-3 с.л. катцобуши (пушен сушен паламуд нарязан на люспи)
1 стрък нарязан пресен лук
майонеза
Окономи сос (Ако няма от къде да го купите може да се приготви лесно като смесите: 2 с.л. кетчуп, 1 с.л. сос уорчестър, 1 с.л. соев сос и 1 с.л. мед)



Приготвяне:
Подготвяме продуктите...


Всички продукти за тестото се смесват в кана.Така ще е по-лесно да се изсипва във формичките на тигана. Загряваме тигана с по 1-2 капки олио във всяка формичка. Тиганът е специален за Takoyaki и е купен от Amazon.com...


Пълним формичките с тесто и във всяка слагаме по парче октопод и пресен лук. Готвим на умерено силен котлон, защото се изпичат бързо. След около минута с помощта на 2 дървени шишчета (или металните, които пристигат в комплект с тигана), започваме да обръщаме топчетата...


Получените полусфери завъртаме настрани и допълваме формичките с тесто. Целта е да има достатъчно тесто, за да се получат топчета...


 С помощта на клечките въртим топчетата непрекъснато, докато за зачервят от всички страни...


 Горещите топчета подреждаме в чиния и поръсваме с майонеза, сос окономи, лук и катцобуши.
Сервират се веднага докато са топли...


Източник на рецептата:https://www.justonecookbook.com/takoyaki-recipe/

Коментари

Популярни публикации